POLITICA PRIVIND AMBALAREA SI RESTRICTIILE LA TRANSPORT

1. GENERALITATI

Colet-Rapid.ro este un agregator de servicii de curierat. Trimiterea coletelor se efectueaza exclusiv prin firmele de curierat alese de client in momentul plasarii comenzii. Aceste firme au propriile conditii de ambalare si este recomandat sa verifici aceste conditii pe site-ul firmei de curierat alese si sa respecti aceste conditii (mai ales in cazul in care trimiterea contine obiecte periculoase, atipice, fragile, etc.).

Pentru a evita deteriorarile pe parcursul tranzitului, toate expeditiile trebuie ambalate intr-un mod adecvat pentru transportul vrac sau consolidat, respectand conditiile de ambalare ale firmei de curierat alese:

Acest ghid prezinta recomandarile minime de ambalare (general valabile pentru toti curierii), adresate clientilor expeditori si ofera indrumari de ambalare specifice diferitelor tipuri de marfuri.

In cazul in care aceste standarde minime nu sunt respectate, curierii isi rezerva dreptul de a nu accepta bunurile pentru transport. De asemenea daca se produce o dauna si se constata ca aceste standarde de ambalare nu au fost respectate, curierii NU vor da curs cererilor de despagubire.

Conform conditiilor tuturor firmelor de curierat, un ambalaj trebuie sa protejeze continutul in cazul oricarei caderi de la 0.8m inaltime pe o suprafata dura (echivalentul unei caderi din mana in timpul manipularii).

Firmele de curierat nu acorda despagubiri daca ambalajul exterior este intact, indiferent de deteriorarile suferite de continut. De asemenea, nu acorda despagubiri daca ambalajul exterior a fost insuficent (ex: sac de gunoi, folie de impachetat) iar continutul a suferit deteriorari datorita protectiei insuficiente oferite de ambalajul exterior.

Impachetarea unui produs trebuie sa protejeze si sa asigure integritatea produsului pe timpul transportului si sa fie in concordanta cu continutul expedierii. De asemenea, metoda de ambalare trebuie sa nu permita vizualizarea continutului sau accesul la continut pe timpul transportului (de exemplu, nu se permite ambalarea in folie transparenta, trimiterea in ambalaje deschise sau inchise impropriu – pungi inchise cu capse, cutii deschise, etc). Exteriorul ambalajului trebuie sa fie suficient de rezistent incat sa nu cedeze din cauza greutatii continutului;

Ambalajul exterior nu trebuie sa fie niciodata insusi obiectul transportat (de exemplu husa unui cort, geanta in care aveti alte obiecte, etc). Acestea trebuie la randul lor ambalate corespunzator pentru a fi protejate in timpul transportului. In cazul deteriorarii ambalajului exterior, oricare ar fi el, curierul nu va despagubi acest ambalaj. In cazul unui retur, este recomandat ca ambalajul original al produsului sa fie protejat de un ambalaj suplimentar.

In functie de natura obiectelor expediate, foloseste la ambalare suficient material protector (folie cu bule, polistiren, folie de spuma, hartie etc), astfel incat sa poti preveni deplasarea continutului in colet si deteriorarea acestuia. Asigura-te ca obiectele fragile nu intra in contact unele cu celelalte. Asigura-te ca centrul de greutate al coletului NU este plasat spre extremitati (ci in mijloc).

Eticheta trebuie lipita pe latura cea mai mare a coletului, iar daca exista etichete/coduri de bare vechi, acestea trebuie inlaturate pentru a nu fi scanate de cititoarele de bare.

Recomandam ca pe langa o ambalare corespunzatoare sa alegi optiunea de asigurare suplimentara. In cazul unor daune produse coletului si a lipsei de asigurare, despagubirea acordata de firma de curierat poate fi de pana la 5 ori valoarea serviciului de curierat, conform grilei / indicilor / preturilor firmei de curierat alese. Despagubirea acordata de firma de curierat nu se raporteaza la pretul achitat de catre client catre Colet-Rapid.ro, ci se raporteaza la valorea pe care firma de curierat o ofera pentru serviciile sale.

In interiorul ambalajului exterior, clientul expeditor trebuie sa adauge suficient material de protectie (carton, folie cu bule, polistiren, etc, astfel incat produsele sale sa fie bine protejate in timpul transportului)

In cazul obiectelor FRAGILE, este recomandat sa afisezi insemnele de "FRAGIL" pe toate laturile ambalajului. Trebuie sa ai insa in vedere ca nicio firma de curierat NU GARANTEAZA un tratament special si nu ofera o siguranta in plus pentru transportul acestor colete. Mentiunea FRAGIL reprezinta doar o atentionare pentru manipularea cu atentie a acestor colete, dar acest lucru nu inseamna ca marfa nu trebuie ambalata corespunzator.

Atentie! Daca folosesti pungi de plastic, iti recomandam sa aplici banda scotch peste punga, astfel incat aceasta sa se muleze peste continut. Altfel, sistemul automat de masurare al coletelor poate calcula gresit volumul coletului, rezultand o greutate volumetrica mai mare decat cea reala.

Atentie! Folia de plastic si pungile din rafie trebuie utilizate numai daca sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

 • ambalajul sa NU fie usor de deschis sau transparent (continutul NU trebuie sa fie vizibil din exterior);
 • ambalajul NU trebuie sa sufere in urma presarii coletului;
 • ambalajul sa NU ȋngrenuneze manipularea;
 • ambalajul sa NU aibe margini taioase care pot deteriora folia sau pot deteriora alte colete;
 • obiectele ambalate sa NU poata fi deteriorate de ruperea ambalajului de plastic in timpul transportului/manipularii (agatare, frecare etc).

2. METODE DE AMBALARE SPECIFICE DIFERITOR TIPURI DE OBIECTE TRANSPORTATE

Iti prezentam mai jos o lista generala de metode de ambalare corecte, in functie de produsul ambalat.

Produs Metoda de ambalare
Echipamente IT&C (bunuri electronice si electocasnice) Ambalaj special oferit de catre producator pentru transport.Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului si individual la nivel de obiect componenta a produsului din sticla introdus in colet.
Sticlarie Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului si individual la nivel de obiect componenta a produsului din sticla introdus in colet.
Lichide imbuteliate in sticla/bauturi Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului. In cazul unor recipienti de sticla multipli ambalati in acelasi colet, acestea trebuiesc protejate intre ele cu folie cu bule, polistiren.
Parbrize/geamuri Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleți din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.
Lichide ambalate in plastic Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.).
Haine Ambalaj din carton. In cazul in care continutul nu se distruge prin presare, se poate folosi si ambalaj de folie plus sac de rafie.
Tablouri/gravuri Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului. Doar tablouri si gravuri, care nu intra in categoria „Obiecte excluse de la expediere”.
Cabine de dus, tuburi panouri solare, televizoare, plite, chiuvete, etc. Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.
Piese auto Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.
Echipament Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.
Dischete, benzi, CD-uri Ambalaj special oferit de catre producator pentru transport.
Anvelope Se aplica o fasie de carton deasupra si dedesubtul fiecarei anvelope in parte. Acestea se fixeaza cu ajutorul a cel putin doua benzi de plastic, perpendiculare una pe cealalta, astfel incat sa se incruciseze pe centrul suprafetelor superioare si inferioare a fiecarei parti a anvelopei.
Jante Ambalaj din carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleți din polistiren etc.) pe toată suprafața produsului.
Biciclete Ambalaj de carton si material protector la interior, folie cu bule si polistiren pentru toate zonele ascutite sau care tind sa iasa din gabaritul mediu.
Saltele Folie cu bule pe toata suprafata produsului.
Masa de calcat Folie cu bule pe toată suprafața produsului.
Hrana animale, detergenti solizi Cutie carton sau saci de rafie.
Plasa de sarma Cutie de carton.
Produse de mobilier (sezlong, scaune) Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.
Marfa paletata Marfa asezata pe palet se imbraca in folie.
Postere si afise inramate Ambalaj din lemn sau carton presat, umplut la interior cu material protector (polistiren, folie cu bule, pufuleti din polistiren etc.) pe toate laturile coletului.

In cazul in care produsul pe care urmeaza sa il trimiti nu se regaseste in lista de mai sus, recomandarea este sa il expediezi in ambalajul original al producatorului sau sa-l reambalezi corespunzator (in concordanta cu continutul expedierii).

3. RECOMANDĂRI

 • Dimensiunea si tipul ambalajului trebuie sa fie in concordanta cu continutul expedierii;
 • Exteriorul ambalajului trebuie sa fie suficient de rezistent incat sa nu cedeze din cauza greutatii continutului;
 • Etichetarea expedierilor cu eticheta “Fragil” nu inlocuieste o ambalare corespunzatoare;
 • Pentru a preveni deplasarea continutului in colet pe durata transportului, clientul trebuie sa se asigure ca la ambalare utilizeaza suficient material protector (hartie, folie cu bule, etc);
 • Bunurile fragile trebuie plasate in centrul coletului, fara ca articolele continute sa fie in contact direct unul cu celalalt;
 • Pentru sigilarea cutiilor de carton este necesara folosirea benzii adezive.

4. BUNURI SI SUBSTANTE INTERZISE LA TRANSPORT

Pentru a asigura transportul in siguranta al bunurilor, urmatoarele tipuri de produse sunt interzise. In cazul trimiterii unor astfel de produse, expeditorul este responsabil atat pentru integritatea expeditiei sale (deteriorari, distrugere) cat si a oricarei pagube suferita de firma de curierat.

4.1. Bunuri interzise la transport

 • Animale, pesti, pasari vii sau moarte, insecte, viermi, serpi, insecte;
 • Ramasite umane inclusiv cenusa;
 • Teste de laborator de orice fel precum si organe umane;
 • Arme de foc sau arme dezasamblate, munitie pentru arme de foc – indiferent de tip, forma sau calibru;
 • Artificii / petarde;
 • Tigari / produse din tutun;
 • Materiale explozive, gaze toxice;
 • Produse perisabile (carne, fructe, legume, lactate, etc.);
 • Medicamente;
 • Deseuri;
 • Pietre pretioase;
 • Lingouri din orice metal pretios;
 • Bijuterii veritabile, metale pretioase, pietre pretioase, perle veritabile;
 • Bunuri de valoare (blanuri, ceasuri, tablouri, icoane, monede de colectie, etc);
 • Obiecte valoroase – Documente valoroase (ordine de plata, bonuri de masa, cecuri, pasapoarte, certificate de nastere etc.), dar si timbre, pietre sau metale pretioase, antichitati, lucrari de arta, bijuterii sau obiecte de patrimoniu;
 • Bani;
 • Baterii auto / Baterii uz general;
 • Lucrari de arta, antichitati, cecuri, carduri de credit gata de utilizat, timbre postale, carduri telefonice valide;
 • Droguri/plante halucinogene, plante etnobotanice, substante psihotrope sau precursorii acestora;
 • Anvelope de dimensiuni mari (TIR, camion, utilaje agricole etc.);
 • Motociclete. Barci, remorci, peridocuri, subansamble ale acestora;
 • Utilaje grele (strung, circular, masini de tasat pietris, cupe/lame excavator, motocoasa, masina de tuns gazon, aparate pentru stropit culturile etc.)
 • Materiale constructii: tevi, stalpi, profile, table, gard, profile PVC, BCA, placi OSB, fose, vata sanitara/minerala, saci nisip/pietris/ciment/seminte, tomberoane/pubele, tambur cablu;
 • Lichide: bidoane ulei/vopsea 20-200 litri, alte substante asemanatoare (adezivi, geluri, diluanti, lacuri, produse pe baza de clor etc.). Sticle cu palinca, vin, ulei etc. (cu exceptia celor ambalate conform normelor curierilor);
 • Saltele in forma bruta, desfacute;
 • Scaune/mese/paturi/paturi medicale/mobilier asamblate si/sau neambalate;
 • Materiale pentru examinari medicale sau biologice, deseuri medicale, parti ale corpului sau organe;

4.2. Substante interzise la transport

 • Substante toxice;
 • Substante infectioase;
 • Substante radioactive;
 • Substante stupefiante;
 • Gaze (inflamabile, toxice, neinflamabile);
 • Substante supuse aprinderii spontane;
 • Substante care in contact cu apa degaja gaze inflamabile;
 • Peroxizi organici;
 • Substante corozive;
 • Substante din categoria „Substante periculoase”;
 • Substante incluse in categoria ADR;
 • Orice produs interzis la transport prin lege sau al carui transport necesita autorizatii speciale, autorizatii pe care firmele de curierat se prezuma ca nu le detin.

Descarca ghidul Colet-Rapid.ro pentru ambalarea corespunzatoare a produselor.